Nedjeljko Marinov

predsjednik Kulturnog sabora Zagore

Pozdravljam cijenjeni Skup u ime svih članova udruge »Kulturni sabor Zagore« i u svoje ime. Kao suorganizatori ponosni smo što se ostvarila ideja o organiziranju skupa s multidisciplinarnim pristupom o području Zagore. Zahvalni smo Sveučilištu u Zadru, rektoru prof. dr. sc. Anti Uglešiću i prorektoru prof. dr. sc. Vladimiru Skračiću, a posebno Geografskom odjelu Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Damiru Magašu i pročelniku doc. dr. sc. Josipu Faričiću, koji su savjetom i smjernicama osigurali znanstvenu razinu ovoga skupa. Matica hrvatska ogranak Split i predsjednik g. Mario Mimica rado su se uključili u organizaciju Skupa i pridonijeli njegovu ostvarenju. Zahvalni smo svim predavačima koji su se unatoč svojim brojnim obvezama unutar matičnih kuća odazvali i omogućili ostvarenje ovoga znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem.

Na kraju svakako zahvale pripadaju i našim domaćinima. Općina Dugopolje, načelnik Općine g. Zlatko Ževrnja, dipl. oec. i prof. Stanko Balić bez oklijevanja su se odazvali, uključili se u rad i pružili svekoliku logistiku za organizaciju i provedbu Skupa.

Nadam se da mi nitko od spomenutih i nazočnih ne će zamjeriti što ću posebno pozdraviti g. prof. dr. sc. Matu Matasa, dopredsjednika naše udruge i predsjednika Podružnice Zagreb. Naš Mate, kako mu najčešće znamo tepati, ugradio je puno ljubavi, snage, volje i strpljenja kako bi do skupa u Dugopolju uopće došlo. Nije žalio ni materijalnih sredstava koja najčešće znaju zakočiti ostvarenje dobrih ideja. Zato još jednom velika hvala g. Mati Matasu.

Kulturni sabor Zagore ovih dana puni dvije godine postojanja (registrirani smo 2008. godine) i iskreno se nadam da na ovaj način u potpunosti potvrđuje opravdanost postojanja. Iskreno se nadam da će Udruga i dalje djelovati u okvirima utkanima u naš Statut.

Trećega dana, koji je zamišljen kao terenski, na licu mjesta svaki će sudionik spoznati dušu Zagore i njezinih stanovnika, te postati odvjetnik i zagovornik njezina opstanka.

Želim vam ugodan boravak na Znanstvenom skupu u Dugopolju i sretan povratak vašim domovima i svakodnevnim obvezama nakon završetka Skupa.

Živjeli!

Posted in Međunarodni znanstveni skup-2010, Pozdravni govori.